maanantai 29. elokuuta 2016

Pinaattilätyt


Mitä tekee hullu juntti ostettuaan valtavan säkillisen pinaattia? No mussuttaa tietenkin rautapitoista salaattia, valmistaa pinaattikeittoa ja tuheltaa vielä pinaattilättyjä.

Olen aina tykännyt pinaatista, mutten olen oikeastaan osannut siitä kehitellä muuta kuin mahdollisimman yksinkertaisia ja tuttuja reseptejä, kuten juurikin soppaa ja lättyjä, mutta miksipäs sitä turhaan pyörää väkisin uudelleen keksimään, jos perinteinen ruoka yksinkertaisesti maistuu parhaimmalta? Vaihtelu tosin virkistää ja esimerkiksi erilaisia mausteyhdistelmiä virittämällä tuttuunkin herkkuun saa uudenlaisen otteen. Pinaattilättyihin voi mielestäni aivan hyvin tunkea erilaisia kasvis- tai juuresraasteita sekä ripsautella ronskisti yrttimausteita. Kokeilemalla parhaimmat pöperöt syntyvät. 

Pinaattilätyt ovat yksi herkullisimmista keksinnöistä enkä nyt viittaa kaupan eineshyllyn pahvikiekkoihin, jotka ovat yhtä herkulliset kuin koiranraksut. Eipä sillä, että olisin piskin muonaa popsinut, mutta voisin kuvitella, että einesläpysköihin verrattava makuelämys on kyseessä. Itse teen lättyni huolellisesti noudattaen ruoanlaittofilosofiaani eli lisään taikinaan vähän sitä sun tätä, kokeilen vähän semmoista ja tuota  toisin sanoen mätkäisen mielivaltaisesti taikinakulhoon kaapista löytyviä aineksia epämääräisissä mittasuhteissa. Lättytaikinan pohja on hyvin yksinkertainen; tarvitaan vain puolisen litraa maitoa, pari kananmunaa, jauhoja ja pinaattia, mutta muutoin vain taivas on rajana eri lättyversioiden kehittelemiseen. Rohkeasti vaan uusia makuyhdistelmiä testailemaan  aina ei onnistu, mutta sepä ei haittaa yhtään, vaan kertyypähän viisautta seuraavaan kokkauskertaan. 


Naurettavan herkulliset pinaattilätyt

2 kananmunaa
5 dl maitoa
200 g pinaattia
3 dl raastettua porkkanaa (pari keskikokoista porkkanaa)
1 tl suolaa
1 tl timjamia
rakuunaa, meiramia ja pippuria tai omia suosikkimausteita maun mukaan 
3 1/2 dl jauhoja (esimerkiksi kaura-, speltti- tai sämpyläjauhoja)
1 rkl öljyä

Kananmunat rikotaan kulhoon ja kaveriksi lurautetaan maito ynnä mausteet, vedellä virutettu ja pieneksi silputtu pinaattiläjä sekä porkkanaraaste. Jauhot kipataan juoksevan taikinan sekaan. Viimeiseksi lorautetaan tujaus öljyä. Kun kaikki ainekset on muljautettu kippoon, on aika sekoittaa litku kertaalleen ja antaa taikinan turvota viileässä puolisen tuntia.

On aika pistää pannu kuumaksi ja liruttaa paistonkestävää rasvaa. Lättyjä paistetaan, kunnes molemmat puolet ovat kauniin ruskeat (lättyjä on hyvä kääntää välillä). Tarvittaessa pannulle voi heittää lisää rasvaa, jos lättyset tuntuvat takertuvan pannun pintaan.

Valmiit lätyt syödään mieluiten saman tien. Uusien pottujen ja raikkaan salaatin kera pinaattilätyt ovat parhaimmillaan, mutta lisukkeeksi voi nakata esimerkiksi parsakaalta tai noudattaa arkikokin ajatusmaailmaa eli ämpätä lautaselle sitä, mitä jääkaapista sattuu nyt kullakin hetkellä löytymään. Ei ruoanlaitto niin vakavaa hfistelyhommaa ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti