keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Linssipyörykät


Olen kuullut sanottavan, että leipomukset muistuttavat tekijäänsä. Jos ruoanlaiton kohdalla sama teesi pitää paikkansa, olen menetetty toivo; en yksinkertaisessti osaa pilkkoa juureksia täydellisiksi kuutioiksi enkä pyöritellä pyöryköitä viehättävksi pallukoiksi saati asetella sitruunanmelissan tai orvokin raikkaanvihreitä lehtiä kuvausrekvisiitaksi. Ainakin silloin tällöin pöperöissäni on maku kuitenkin edes joissain määrin kohdillaan, vaikkeivät soppani ruokalehden kuvakavalkadiin sopisi.

Linssipyörykät näyttävät jokseenkin epämääräisiltä, mutta ne maittavat jopa talouden parrakkaimmalle hemmolle. Olennainen tieto on se, ettei palluraisten valmistamiseen humpsahda hellan ääressä koko päivää, vaan aikaa jää jopa elämiseen. Suosin keittiössäni aika pitkälti timjamin ja muiden yrttien makuliittoja, mutta erilaisia mausteita tutkimalla ja omia seoksia kehittämällä pallukat muuttavat muotoaan jokaisen ruokailijan makunystyröitä hiveleviksi. Raastoin hetken mielijohteesta pienen juustokäntyn jämät joukkoon, mutta halutessaan raasteen voi toki jättää pois. Soveltaminen on kokkailussa kiehtovinta!

Linssipyörykät

1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
3 dl porkkanaraastetta
2 1/2 dl punaisia linssejä
1 tl suolaa
1 tl timjamia
1 tl rakuunaa
meiramia
pippurisekoitusta
n. 1 dl juustoraastetta
1/2 dl korppujauhoja
1/2 dl speltti- tai kaurajauhoja
2 rkl tomaattipyreetä tai paseerattua tomaattia


Sipulit silputaan ja kuullotetaan öljytyllä pannulla. Joukkoon lisätään kypsennetyt linssit ja tomaattipyree. Epämääräiseltä näyttävä mössö maustetaan, juustoraaste ripotellaan kyytiin ja läjä kaadetaan kippoon, jossa seos survaistaan sauvasekoittimella tasaiseksi ja vielä epämääräisemmän näköiseksi sörsselssöniksi. Jauhoja lisätään joukkoon sen verran, että pyörykkätaikina on suhteellisen kiinteä kokonaisuus.

Nakkisormet kannattaa kostuttaa ensin kylmällä vedellä, jottei taikina tartu räpylöihin. Taikinasta väsätään nättejä pyöryköitä tai pihvejä ja nakataan joko pannulle paistumaan tai uuniin noin pariksikymmeneksi noin 200 asteeseen. Välillä voi käydä kääntämässä palluraisia, jotta ne ruskettuvat rajattomasti joka puolelta. 

Pyörykät tarjotaan esimerkiksi pottujen, sekalaisen juuressatsin, kikhernepastan, hummuksen, raikkaan salaatin kera tai mielivaltaisesti minkä tahansa hyvän sapuskan kera. Omat pyörykkäni pyöittelin varsin pihvimäiseen muotoon, sillä halusin mussutella linssisotkua myöhemmin leivän kaverina (paahdettu leipä yhdistettynä linssipihviin on varsin herkullinen). Vaikken pyöryköilläni taida vuoden esteettisimpien pöpöeröiden väsääjän titteliä napata, kyllä  ulkomuodoltaan vähemmän viehättävistä linssipyöryköistä hyvä tulee, uskokaa pois. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti