keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Kolme asiaa

Kolmesta erilaisesta sykähdyttävästä ja vähemmän sykähdyttävästä jutusta on jo monessa blogissa erilaisia tekstejä nähty. Niinpä minäkin tungen lusikkani virtuaaliseen postaussoppaan ja esittelen oman versioni blogimaailmassa kiertäneestä kirjoitusideasta. Jo ensimmäisen lauseen kohdalla meinasi tosin mennä sormi tosin suuuhn, sillä oikeastihan tykkään noin tsiljoonasta eri jutusta

Kolme asiaa, joista tykkään paljon

Kunnon talvesta, johon kuuluvat lumihahtuvat, hohtavat hanget, paukkuvassa pakkasilmassa naksuvat lumihuntuiset kuuset, hiihtohommat, revontulet, lämpimän juoman ryystäminen villasukat jalassa, kuutamon loimu ja mystiikka.

Inkivääristä. Etenkin survaistuna teen tai suklaan sekaan - tumma inkiväärisuklaa on erityisen lähellä sydäntäni (se oli rakkautta ensimmäisellä haukkaamishetkellä).

Vaikkei koira ole laskettavissa asiaksi, totean silti tykkääväni kylkeä vasten lönkäävästä ja suloisesti tuhisevasta hellyydenkipeästä koirahunsvoltista. Tykkään piskistä ainakin yhtä paljon kuin -kin- liitepartikkelin tunkemisesta oivalliseen kohtaan. 


Kolme asiaa, joista tykkään vähemmän

En voi sietää tupakan löyhkää y-ä-k. Jopa jossain epämääräisessä sonnassa kieriskellyt koira, joka on kastunut loskatöhnössä, mussuttanut sammalta ja tulee hönkimään ihan naaman eteen, suorastaan tuoksuu taivaalliseslta verrattuna etovaan tupakankatkuun.

Itsekkyyteen ohjautuvasta kulttuurista, jossa ohjenuorana on "kaikki-mulle-just-nyt" ja jossa yhteisöllisyys unohtuu ihmisväen keskittyessä vain omien tarpeidensa lyhytnäköiseen tyydyttämiseen, Itsekkyys on hyvästä siihen asti, että aletaan loukata toisten olentojen oikeuksia tai vahingoitetaan oman edun tavoittelun vuoksi luontoa. 

Massan mukana menemisestä. Omilla aivoilla ajatteleminen on ihan suotavaa - ei tarvitse ahtautua mihinkään muottiin, jos ei halua, eikä välttämättä kaikkien tarvitse tykätä samoista asioista vain kuuluakseen tiettyyn laumaan. 


Kolme asiaa, jotka tein viime viikonloppuna

Valmistin pöperöksi ihan siedettävältä maistunutta lasagnea sekä nolottavan sitkasta ja omituista pannaria. Kaveriparka, joka sattui kylästelemään, joutui aikammoisten kokkailujen uhriksi. 

Toljotin hiihtoa ja elättelin toiveita, että itsekin pääsisi vielä kuluvan talven aikana sivakoimaan. Turunmaalla ei vielä hiihto ole kuin hatara ajatus, mutta juoksemaan sentään pääsee - sunnuntaina lenkki rullasi pitkästä aikaa niin hyvin, että ehkäpä vielä saan takaisin jonkin aikaa hukassa olleen juoksurakkauteni. 

Totesin, että hyvän lenkin ja joissain lymyilevien pötsilihasten vaivaamisen jälkeen on taivaallinen tunne romahtaa hetkeksi sohvalle hörppimään teetä ja lukemaan dekkaria, jonka tapahtumat vievät lukijansa Islantiin. 


Kolme asiaa, jotka osaan (tai kuvittelen osaavani)

Välillä minua itseänikin hämmentää, kuinka hemmetin hyvä olen keksimään surkeita sanoituksia jo olemassaoleviin lauluihin. Yleensä keksimäni sanoitukset keskittyvät piskiin tai partahemmoon, mutta toisinaan heittäydyn sangen luovaksi ja rallattelen vaikkapa säästä. Useimmiten tosin kehittelen upeita terrieriräppejä, joiden riimit pyörivät esimerkiksi niinkin oivaltavien sanojen tassu, massu, hassu, rassu, vassu ja nassu ympärillä. Mielikuvitukseni taso on siis täysin omaa luokkaansa. 

Osaan eläytyä kirjojen maailmaan, ja elän myös vahvasti tunteella, kun erehdyn katselemaan elukkakuvia tai luontodokumentteja. On kai nyt täysin normaalia pillittää, jos telkkarissa mönkii pieni pörröinen jääkarhunpoikanen tai höpsösti vaappuva pingviini?

Olen luova kiroilija, ja kykyni keksiä kaksimielisyyksiä hipoo täydellisyyttä. Rupean myös toisinaan vähän sarkastiseksi, mutta elämä ilman sarkasmia ja kaksimielisiä jutuja olisi kuin tyhjä suklaarasia, josta ei saisi poimittua suklaanmurustakaan. 

Kolme asiaa, jotka haluaisin osata

Kielitieteilijän näkökulmasta tarkasteltuna oma kielitaito voisi olla aina noin tuhat kertaa parempi. Haluaisin puhua opiskelemiani kieliä noin täydellisesti ja tietenkin kartuttaa kielivarastoani tutustumalla uusiin puheenparsiin. Yksi haaveistani on opiskella joku päivä italiaa ja opetella sanomaan muutakin kuin buongiorno tai molto bello

Haluaisin olla ihan hitusen pitkämielisempi, kärsivällisempi, rauhallisempi ja toisaalta vähemmän täydellisyydentavoittelija, mutta kyseiset ominaisuudet ruukaavat kiertää minut kaukaa. 

Olisi ihan kiva soittaa Für Elise ja Sylvian joululaulu pianolla kokonaan ilman yhdenkän nakkisormen harharetkeä väärälle koskettimelle, mutta töppönäppini tuppaavat osumaan aina vähän huti. Pianon pimputteluani rytmittääkin vähän väliä oho ja hups ja ehkä vähän myös kirosanavyöry. 


Kolme asiaa, jotka pitäisi tehdä

Tällä hetkellä tekemättömiä juttuja on muutama. Pitäisi tyhjentää tiskikone ja latoa se täyteen, mutta suuremmassa mittakaavassa ajateltuna pitäisi elää niin, että planeetallamme on mahdollista elää vielä tulevina vuosituhansina.

Pitäisi olla hamuamatta turhaa materiaa ja keskittyä olennaiseen.

Piskin mielestä ihmisten pitäisi vain rapsuttaa, paijata ja toimia tassujen alustana. Etenkin ihmisvatsa on tehty hurtan tassuttelukentäksi tai ainakin meillä päin liikuskeleva karvapörrääjä niin tuntuu itselleen uskottelevan. 


Kolme asiaa, joita meinaan ressata

Raha-asiat tuppaavat monesti valtaamaan stressilistani kärkisijan ja vaivaavat mieltä, sillä en kylve Roope Ankan rahasäiliössä. 

En ole välttämättä aina kovinkaan hyvä sulkemaan stressaavia työjuttuja vapaa-ajalla pois mielestäni, vaan tekemättömät työt tai tulevat kuviot ynnä kiireet hermostuttavat ja pistävät valittamaan välillä turhan paljon. 

Ilmastonmuutos, jäätiköiden sulaminen ja pohjoisen eläinten selviytyminen ynnä saimaannorppien kohtalo huolettavat todella paljon. Voisiko ihmiskunta herätä itse muodostamastaan kuplasta ja tajuta, että planeetan voisi jättää elinkelpoiseksi myös tuleville sukupolville. 


Kolme asiaa, joiden parissa ressilyylikin rentoutuu

Rentoudun parhaiten luonnossa. Erityisesti sielu ja mieli tykkäävät, kun ruhon kiikuttaa tunturin tai vaaran huipulle ja katselee rauhassa avautuvaa maisemaa. Myös käkkärämäntyjen, tuuheiden kuusien ja aavemaisten kelojen keskellä mönkiessä levottomat ajatukset unohtuvat ainakin hetkeksi. 

Vietän aikaa mielelläni hyvässä seurassa, mutta toisaalta kaipaan myös hiljaisuutta ja omaa rauhaa. Käyn mieluusti lenkillä omaan tahtiini ja omiin aatoksiini vaipuneena ja lisäksi viihdyn esimerkiksi kirja kädessä, itse kirjoittaen tai hyvää musiikkia kuunnellen. 

Saunan lauteille ken ahterinsa raahaa, saa ressin jäämään saman tien mielestä pois. Sopivan pienessä ja lämpimässä saunassa ajatukset kirkastuvat kummasti. 


Kolme asiaa, joista pälätän usein

Musiikista - musiikki on intohimoni ja hyvin tärkeä osa arkista elelyäni. Hyvää musiikkia kuunnellessa väkisinkin uppoutuu vahvoihin melodioihin ja sanoituksiin ja ehkä siirtyy kokonaan uuteen ulottuvuuteen. 

Taidan höpistä aika paljon unelmistani ja tavoitteistani, joita mielikuvitukseni suoltaa jatkuvalla tahdilla. Elämä vaan olisi kovin tylsä paikka, ellei unelmia olisi. Toki välillä voisi olla ihan hyvä toimia jotenkin unelmansa saavuttaakseen, mutta ei sentään kaikkia ole tarkoitetukaan tehtäviksi. 

Ruoka on elämisen ehto. Siksipä keskustelen kernaasti ruoasta ja eritoten leipomuksista. 


Kolme rytkypuolen asiaa, joihin mielellän sukellan

Viimeinkin ajatustoimintaa vähemmän vaativa kohta! Muiden kolmen jutun kohdalla on joutunut jopa rasittamaan aivonystyröitä, mutta pukeutumishommat eivät paljoa hunteeraamista vaadi.

Ruutupaita, koska se on mukava.

Mangustikuvioiset kalsarit, koska ne ovat mukavat ja hauskat.

Villasukat, koska ne ovat mukavat, hauskat ja lämpimät. 


Kolme asiaa, jotka haluaisin haalia omistukseeni

Haluaisin jossakin elämänvaiheessa hankkia oman pienen kodin mestän keskeltä. Kodin, jossa olisi pieni pirtti ja soma keittiö, ja jonka pihalla kasvaisi paljon rehuja ja yrttejä.

Pienen tupani pihalla laukkoisi koiria ja kissoja ja alpakoita ja kaneja ja kettuja ja.... Ja paijaisin niitä kaikkia.

Vaikka oma mökki olisi vastustamattoman hieno ilmiö, taitaapi lähitulevaisuuden olennaisin hankinta olla kaksipyöräinen vekotin, jonka avulla pääsisin liikkumaan vapaasti kuin taivaan lintu tai ainakin saisin tuntea tuulen tuiverruksen kasvoillain. 


Kolme asiaa, joista näen päiväunia

Unelmoin pienestä tuvasta ja rauhallisesta asuinmiljööstä, johon eivät liikenteen pauhut ja hirmusiet hälinät ulottuisi, vaan takapihalta alkaisi hiljaisuus ja vapaus. 

Tasapainosta ja sopusoinnusta niin omassa maailmassani (eritoten työpuolella) kuin maailmankaikkeydessa yleensäkin. 

Ennen kaikkea unelmoin siitä, että ilmastonmuutos saataisiin pysäytettyä mahdollisimman nopeasti ja sukupuuttoon kuolemaisillaan olevat eliölajit eivät katoaisi historian syövereihin. 


Kolme kammotusta, joita pelkään 

Ei ole olemassa pelottavampia otuksia kuin luikertelevat ja sihisevät käärmeet. Puistattaa jo pelkkä ajatuskin. 

Kammoksun höttöistä small talk -kulttuuria. Tykkään keskustella ja vaihtaa ajatuksia, mutta tyhjänpäiväiset ja ontot lässytykset, joilla ei ole mitään muuta merkitystä kuin keskustelukumppanista hyötyminen tai ihan vain ilmatilan täyttäminen turhuudella, eivät oikein kiehdo. Miksi jauhaa sontaa, jos voi puhua asiaa?

Pelkääminen on ehkä epäsopiva termi, mutta maailman tapahtumia seuratessa iskee väkisinkin epäusko ja mietteliäisyys, mitä on seuraavaksi tapahtumassa. 


Kolme asiaa, joita toivon tulevaisuuden tuovan tullessaan

Toivon, että läheisilläni ja planeetallamme olisi kaikki hyvin ja ettei suklaavalikoima olisi niin hirmuisen laaja. Kauppakäynneistä selviäisi huomattavasti sutjakkaammin, jos ei tarvitsisi kuluttaa puolta tuntia notkuvien karkkilaarien äärellä osaamatta päättää, millaista hyvää mieli halajaa. 


Kuvituksena olen tietenkin hyödyntänyt tietokoneeni täyttäviä räpsyjä, joita olen itseäni sykähdyttävistä asioista ottanut. Vaan millaisia kolmen asian sarjoja teillä on? 

4 kommenttia:

 1. Haha, harvinaisen hauska "kolme asiaa" -postaus! Suurin osa lukemistani on ollut yhtä tyhjänjauhantaa. :D Itse en ehkä jaksa osallistua koko blogihaasteeseen, kun en vain halua blogiini otsikkoa, jossa mainitaan mitään "kolmen asian" tapaistakaan, koska se johtaa ajatukset välittömästi "Nämä kolme outoa asiaa olet aina tehnyt väärin!" -klikkiotsikoiden maailmaan, jota inhoan. :DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos! :) Nyt vasta sanoit - ehdottomasti yksi maailmankaikkeuden ärsyttävimmistä ilmiöistä eli klikkiotsikot olisi ehdottomasti pitänyt ottaa tykkäämättömyysjuttujen kohtaan mukaan! Argh, kuinka raivostuttavia "näin"-, "tämä"- ja "katso"-alkuiset epäinformaatiset lööppijuttukakat oikein ovat.

   Yritin itse asiassa keksiä jotain järkevää otsikoksi kolmen asian sijaan, mutta ajatusvuodatus tyrehtyi tyystin tekstin tuottamisen jälkeen. :D

   Poista
 2. Kivoja ja hyviä ajatuksia! Olen kovin samaa mieltä tupakan löyhkän kamaluudesta, ja minäkin aina sanon, että jopa puhdas p haisee paremmalta.

  Tupaunelmasi kuulostavat kutsuvilta; onneksi oma mökki jossain vähän syrjemmässä on kukkarollekin parempi valinta kuin keskusta-asuminen. Niinpä varmasti joskus saat tupasi!

  Small talk is the worst. Ihanaa, ettei tarvitse Suomessa moista jauhaa.

  Minäkin sanoitan usein jo olemassa olevia biisejä, aina pelleilymielessä.

  Tässä yksi virke lisää italiaa varastoosi: Faccio il barista (Olen baarimikko). Muistan tuon yhä teiniajoilta yhdestä telkkarin kielikurssiohjelmasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinnäkin kiitän sinua italian varastoni kehittämisestä: nyt mulla on jo monta tärkeää fraasia hallussa. :D

   Tupakan lemu on ehkä etovin ja kamalin keksintö maailmankaikkeudessa, mutta onneksi on olemassa loputon määrä lauluja, joita voi sanoittaa mahdollisimman pöhkösti uudelleen - mitä omituisemmat sanat, sitä parempi mieli (joskus käy miestä sääliksi, sillä hän joutuu kuuntelemaan renkutuksiani joka päivä).

   Small talk on täysin turhaa. Miksi kuluttaa aikaa ja vahingoittaa kansssaihmisten ilmatilaa tiedolla, jolla ei ole mitään merkitystä? Kohtelias ja hyväkäytöksinen voi olla ilman onttoa lässytystä. Siksipä omassa pienessä tuvassa asuminen olisi unelma, sillä hiljaisuuteen nukahtaminen ja hiljaisuudessa herääminen olisi aika mukava juttu. :)   Poista