tiistai 17. tammikuuta 2017

Unelmatorttu


Välillä hölmöläisen polla menee sekaisin ja pollan omistaja hämilleen loppumattoman leivonnaispaljouden äärellä. Tuntuu, että leipomusten määrä on ehtymätön - juuri kun on päässyt jyvälle, että kuppikakut ovat syrjäyttäneet muffinssit ja cake pops- tikut ovat ihan menneen talven ilmiöitä, tulee liukuhihnalta lisää kaikkea vouhotusta. Tuulomantortustahan kukaan macaa ja macaronseja mussuttava trendihipsteri ei ole koskaan kuullutkaan. 

Sitten on olemassa yksi ihmisryhmä, joka on jämähtänyt jonnekin viime vuosituhannen puoleen väliin ja liputtaa tuttujen ja turvallisten herkkujen puolesta. Kyllähän uusia juttuja on kiva testata, mutta vanhojen ja moneen kertaan hyviksi havaittujen herkkujen pariin on lohdullista palata; muutamat erityisherkut vievät lempeästi herkuttelijan lapsuuden aikoihin. Korvapuustien leipominen on yksi kauneimmista ja suurimmista rakkauden osoituksista päällä maan, mutta unelmatorttu on myös todellinen klassikko; hienostunut, näyttävä ja helposti omien makunystyröiden mukaiseksi muokattava leivonnainen on loistelias lisä kahvi- tai teepöytään. 

Taikinaan voi humauttaa haluamiaan mausteita, ja täytteen aineksia vaihtelemalla tarjolle saa loihdittua uudenlaisen herkun jokaisella leivontakerralla. Itse suosin täytepuolella rahkan ja tuorejuuston raikasta yhdistelmää, mutta toki perinteinen voikreemi maittaa varmasti monelle. Marjoja, hedelmiä ja soseita hyödyntämällä saa niin makua kuin väriä perinneleipomukseen - halutessaan mähmän alle voi levittää vaikkapa hilloa, soseita tai marjoja, ja hyvältä maittaa. Mitäs jos täytteeseen raastaisi vaikkapa suklaata? Moneen tilanteeseen ja makuun passeli torttu valmistuu aika nopeasti ja helposti, joten myssy päähän, esiliina päälle ja kananmunat pöydälle lämpenemään - nyt alkaa unelmatortun väsääminen. 


Unelmatorttu

4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 1/2 tl vaniljasokeria (tai summanmutikassa ihan saakelisti)
1 dl perunajauhoja
3/4 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta


Täyte, vaihtoehto 1: rahkamössö
1 prk (250 g) maitorahkaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
sopiva tujaus sitruunamehua
1/2 dl tomusokeria (tai maun mukaan)


Täyte, vaihtoehto 2: perinteinen kreemitäyte
150 g voita
1 kananmuna
3 dl tomusokeria
2 tl vanijllasokeria


Huoneenlämpöiset kananmunat vaahdotetaan sokerin kanssa kuohkeaksi ja vahvaksi vaahdoksi. Hyvän ja vankan vaahdon takaamiseksi munat kannattaa tietenkin nostaa pöydälle hyvissä ajoin, sillä kylmät munat eivät jämäkkää vaahtoa välttämättä takaa. Kun vaahto on valmis, heitetään vatkaimen melkuttimet nurkkaan ja käännellään keskenään sekoitetut kuivat aineet vaahdon sekaan, vaan tässä kohtaa ei kannata enää vatkaimen kanssa surista.

Hyvin vatkattu taikina levitetään voidellun leivinpaperin päälle uunipellille. Herkkua paistetaan kahdeksisen minuuttia 225 asteessa. Olen huomannut kotini parrakkaamman jäsenen toimivan hyvänä paistomittarina; torttupohja on ollut tarpeeksi kauan uunissa, kun mies ensimmäisen kerran kommentoi keittiöstä leijuvia hurmaavia tuoksuja. Toki esimerkiksi hammastikulla voi myös testata tortun kypsyystilaa - jos tikkuun tarttuu taikinaa, ei muuta ku torttu takaisin uuniin ja lunkka kiinni - mutta miehen nenä on osoittautunut oivalliseksi apuvälineeksi paistamisessa. Valmis torttulevynen kumotaan puhtaalle leivinpaperille, jonka päälle on siroteltu hitusen sokeria estämään levyä tarttumasta kiinni paperin pintaan. Tortun annetaan jäähtyä hetken leivinliinan alla. Esimerkiksi sen aikaa, että leipuri ehtii väsätä nopeasti täytteen tortun väliin tursotettavaksi.  

Rahkan ja tuorejuuston yhdistelmä valmistuu erittäin pikaista tahtia. Mössöt vatkataan sekaisin, ja joukkoon lorautellaan sopivan runsaalla kädellä sitruunamehua ja sirotellaan tietenkin huumaavaa vaniljasokeria. Tomusokeri ripsotellaan siivilän läpi täytteeseen, ja kun ainekset on sekoiettu huolellisesti, on aika levittää mössö jäähtymään päin olevan torttusen päälle. Itse levitin kevyen kerroksen appelsiinimarmeladia ennen töhnön levittämistä tortun päälle. 

Täytevaihtoehdoista klassikko lienee voikreemi, jonka valmistaminen on näppärää puuhaa. Voi vatkataan siivilöidyn tomusokerin kanssa, ja joukkoon makeaan lisätään kananmuna ja vaniljasokeri. Hyvin sekoitettu mönjä levitetään levyn päälle. 

Rullaaminen ei ole kovinkaan kamalaa puuhaa, kunhan ei ylipaista torttulevyä - kuivan ja koppuraisen torttusen käsittely saattaa olla kinkkistä puuhaa, joskin aina voi kokeilla, saako esimerkiksi mehulla kevyesti kostuttamalla torttua rullauskuntoon (ei välttämättä). Torttua rullataan hellästi leivinpaperia nostamalla ja pyörittelemällä levyä sisään päin tiiviisti. Tiiviys on avainkäsite rullaushommimssa, sillä liian väljä torttu leviää ja lätsähtää eikä välttämättä pysy koossa. 

Parhaimmillaan unelmainen torttu on nautittuna hyvässä seurassa hyvän kahvin tai teen kera. Torttu on hyvä valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjolle tunkemista - muutama tunti jääkaapissa riittää makua syventämään. Myös annospalojen leikkaaminen on siistimpää puuhaa, kun torttunen on saanut hetken aikaa jähmettyä kylmässä. Tosin tutkimustyöni perusteella unelmatorttu uppoaa nassuun noin milloin vain. Unelmatorttu on näppärä ja näpsäkän näköinen leivonnainen, joka on syystä perinneherkku.

PS. Pahoittelut mahdollisista kaksimielisyyksistä, jotka saattavat tekstistä lukijan silmään osua. Ne eivät luonnollisestikaan olleet tahallisia. 

2 kommenttia:

  1. P.s. Täähän on GLUTEENITON, jos se olisi otsikossa niin taas tulisi klikkejä tuhatmäärin :D Ei vaan, omnom.

    P.P.S. Torttu, tsihihi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gluteeniton tursotustorttu, miksi vasta nyt vinkkaat? Mulla olis varmaan internetti jo räjähtänyt. :D

      Mie olen täysin samaa mieltä. :P

      Poista