tiistai 28. helmikuuta 2017

Gluteeniton kasvispiiras

Kun kylään saapuu gluteenitonta ruokavaliota noudattava vieras, kasviksia tursuileva leipomus on mainio vaihtoehto tarjottavaksi. Kun mehevä ja maukas piiras nostetaan pöydälle, herkuttelijan silmissä sumenee, itsehillintäkyky hivuttautuu pakkasen puolelle ja ahnaat käpälät eivät pysy aloillaan, vaan aterimet kilisevät ja kolisevat ruokailijan odottaessa kärsimättömästi saalistaan. Kasviksia tursuava piiras on helppo ja todella maukas tarjottava niin lounaalle, kevyelle päivälliselle kuin vaikkapa illanistujaisia varten. Pyöreästä vuoasta riittää muutamalle mussuttajalle, mutta suuremmalle porukalle voi kaksinkertaistaa raaka-ainesten määrän ja levitellä herkku uunipellille. 

Sekä taikinaan tungettavan jauhosatsin että täytevalintojen suhteen kannattaa ruveta luovaksi ja leikkisäksi - melkein mikä tahansa rehu tai kasvisten yhdistelmä passaa mainiosti piiraaseen makua tuomaan. Gluteenittomien jauhojen sijaan voi toki käyttää haluamaansa jauhoseosta; laitan taikinaan monesti rouheisia sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja, ja usein sekoitan pienen satsin mukaan esimerkiksi spelttiä, kauraa tai ohraa. Taikinan koostumus toki muuttuu hitusen eri jauhoja lisäilemällä, joten kannattaa lisäillä jauhoja varovasti. 


Täytteeksi olen soveltanut vähän sitä sun tätä rehupuolta, mitä vain jääkaapista sattuu löytämään - pilkotut tai raastetut juureksetkin maittavat, kunhan ensin kuullottaa niitä pannulla. Aika usein käytän parsa- tai kukkakaalia sekä tomaattia ja paprikaa, mutta teen tunnustuksen. Talvikaudella, kun tuoreita rehuja ei Suomenmaassa ole hirmuisesti tarjolla, olen hyödyntänyt piiraassa pakastevihanneksia, ja joka leivontakerralla on ollut uusi herkku pöydällä. Sesonkiajattelua harjoittamalla saa ympäri vuoden hyvää pöytään. 

Täytemössöksi voi kokeilla tuorejuustoa, ruokakermaa, maustamatonta luonnonjogurttia tai mitä vain kaapista sattuu löytämään. Vegaanisen piiraasta saa tietenkin korvaamalla maitotuotteet maidottomilla vaihtoehdoilla ja käyttämällä kananmunankorviketta. Olivatpa konstit mitkä tahansa, kun piirasta rupeaa väsäämään, tärkeää on laittaa riittävästi mausteita, kuten yrttejä, täytteen sekaan. Mauton piiras on suht tylsä seuralainen.   


Gluteeniton kasvispiiras

Pohja
1 dl juoksevaa rasvaa tai öljyä
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl maitoa
1/2 dl juustoraastetta

Täyte
1 prk kermaviiliä
1 dl soija- tai ruokakermaa
2 kananmunaa
100 g fetajuustoa
(juustoraastetta)
300 g parsakaalta
paprikaa
tomaattia
ripaus suolaa
1 tl paprikajauhetta, yrttimausteita ja ronski tujaus pippuria (mausteita voi laittaa oman maun mukaisesti)

Rasva ja jauhot nypitään sekaisin ja  lopuksi taikina pehmennetään lisäämällä maito ynnä juustoraaste. Kun taikina on tasainen (ei liian tönkkö muttei liian löllö), painellaan se voidellulle, pyöreälle piirasvuoalle. Sormet kannattaa kostuttaa kylmällä vedellä, jotta taikinan saa taputeltua helposti. 

Täytteeksi valikoituja kasviksia voi käyttää muutaman minuutin ajan öljytyllä pannulla. Täytteen mössömähmäosion ainekset sekoitetaan keskenään, lisätään mausteet ja kaikki täytehommat kipataan taikinan päälle vuokaan. Kasvissekamelskaa paistetaan 200 asteisessa uunissa noin puolesta tunnista neljäänkymmeneen minuuttia. Jos piiraaseen haluaa lisätä juustoraastetta, kannattaa se lisätä vasta paiston puolivälissä. 

Kun piiras on saanut vähän sävyä pintaansa, otetaan se uunista ja hetken jäähdyttyään pistetään parempiin suihin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti