maanantai 20. helmikuuta 2017

Gluteeniton punajuurikakku



Punajuuri on yksi lempiraaka-aineistani kyökin puolella. Se on maukas, moneen pöperöön passeli ja todella nätti juures, joka tuo säväyksen melkein minkälaiseen sapuskaan vain. Uunissa paahdettuna juurirehu on ruokamaailman aatelia, mutta sopiipa herkku myös vallan hyvin leipurin ystäväksi -  itse asiassa vähän liiankin hyvin, sillä kakkuun raastettu punajuuri loihtii leivonnaisen aivan siekailemattoman hyväksi.

Porkkanakakku on kaikessa mehevyydessään ehdoton klassikko, mutta punajuurta sisältävä leipomus ei hopeasijalle jää; vahvan makuelämyksen lisäksi kakkusen kaunis ja näyttävä värimaailma piristää kummasti kahvipöytää. 

Oli viikonloppuvieraita tulossa, ja yleisön pyynnöstä väkersin kakkusen gluteenittomaksi, joskin muunkinlaiset jauhoseokset passaavat taikinaan hyvin - mittasuhteiden kanssa vaan toki on oltava tarkkana eri jauholaatuja kulhoon kippaillessa. Täytepuolella voi jälleen kerran soveltaa ennakkoluulottomasti. Tällä leipomiskerralla päädyin mascarponen ja rahkan liittoon, koska ensin mainittu sattui olemaan lähikaupassa tarjouksessa, joskin esimerkiksi maustamaton tuorejuustokin käy oikein hyvin punajuurileipomuksen kanssa yksiin. Luovuus kukkaan ja essu päälle!



Älyttömän hyvä punajuurikakku

4 kananmunaa
2 dl fariinisokeria
5 dl raastettua punajuurta (4-5 punajuurta)
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta


1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
ripaus tai tujaus inkivääriä, kardemummaa (sekä pomeranssinkuorta ja neilikkaa)
2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

Täyte:
100 g mascarpone-juustoa (tai tuorejuustoa)
250 g rahkaa
vajaa 2 dl siivilöityä tomusokeria
vaniljasokeria rutkasti
loraus sitruunamehua


Kakun valmistaminen aloitetaan pohjan väkertämisellä. Kananmunat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Kun vaahto on sopivan jämäkkää tavaraa, käännellään vaahdon joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja rasva. Vatkaimella ei tässä vaiheessa enää taikinaa möyhitä, vaan esimerkiksi kaapille käännellään hellästi. Punajuuret kuoritaan, raastetaan silpuksi ja lisätään vaahdon joukkoon. Kun taikina on tasaisesti sekoitettu, kipataan koko komeus voidellun leivinpaperin päälle uunipellille ja paistetaan parisenkymmentä minuuttia 200 asteessa. Välillä on hyvä kurkata uuniin, ettei ylipaista kakkusta.

Pohjan annetaan jäähtyä ennen täyttämistä (tein pohjan jo edellisenä iltana valmiiksi, jotta maut ehtisivät muhia mukavasti). Täytteen valmistamisessa ei kauan nokka tuhise: juuston sekaan siivilöidään tomusokeri ja tungetaan muut ainekset. Sitten vaan vatkataan mönjä huolellisesti  sekaisin ja levitetään tai tursotetaan pursottimen avulla kakkulevyn päälle. Halutessaan levysen voi vaikkapa puolittaa tai leikata jo valmiiksi annospaloiksi ennen kuin mönjää levittelee

Viitseliäät ihmiset asettelevat nätisti yrttejä leivosten päälle tai muotoilevat hedelmistä uljaita taideteoksia, mutta minun näpertelytaitoni rajoittuvat ihan vaan pähkinärouheen tai mantelilastun levittelemiseen. Makuun ei vaikuttane, vaikka koristeluasioissa sattuisi olemaan peukalo keskellä kämmentä. 

Kukaan ei saanut ruokamyrkytystä saati kokenut välitöntä tarvetta käydä syleilemässä pyttyä, joten leipomukseni taisi olla aivan kelvollinen. Toisin sanoen rohkenen väittää, että kakusta tuli ihan hemmetin hyvä ja se vei kieleni lisäksi järkeni mennessään. 

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää huippuhyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki vähänki punajuurta sisältävä mössö on yhtä kuin hyvää! Tai ainakin mie olen pakkomielteisesti punajuurinainen. :D

      Poista