keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Viikonloppu MaltallaVälimerellä kelluu yksi pienehkö mutta varsin nätti saari, joka tuhansien vuosien taakse ulottuvan historiansa aikana on kokenut monenlaisen valloittajan valloitusyritykset. Malta on piskuisesta koostaan huolimatta varsin mielenkiintoinen lomakohde. Valletta on Euroopan alueella väkiluvultaan pienin pääkaupunki koostuen noin seitsemästätuhannesta asukkaasta siinä missä koko tasavallan asukasluku on reilu nelisensataatuhatta, joten loppumattoman suuresta alueesta ei ole kyse. 

Maltan erikoiseksi tekee huikea historian kulku. Maltalla ovat hengailleet niin foinikialaiset, karthagolaiset, normannit kuin roomalaiset, ja ovatpa myös ottomaanit yrittäneet saarta omakseen saada siinä epäonnistuen, Malta on ollut lopulta brittien hallinnon alaisuudessa, mikä on jättänyt leimansa esimerkiksi saaren arkkitehtuuriin. Mielenkiintoista on, että Maltan lipussa liehuva Yrjön Risti viittaa toisen maailmansodan päätteeksi Ison-Britannian myöntämään kunniamerkkiin, jonka maltalaiset saivat siviilirohkeutensa ansiosta - saarivaltion asukkaat saivat tunnustusta toimistaan liittoutuneiden hyväksi.

Pääkaupunki Vallettan syntyvaiheet juontuvat Johanniittain ritarikunnan aikakaudelle. Ritarit aloittivat kaupungin rakentamisen, ja kaupunki on saanut nimensä kaupungin rakennuspuuhat aloittaneen suurmestari Jean Parisot de la Valetten mukaan. 

Ennen reissua olin ajatellut, että barokkityylinen Pyhän Johanneksen katedraali olisi varmasti mielenkiintoinen kohde, ja niinhän se iltavalaistuksessa oli, tosin ympäri saarta historialliset rakennukset näyttävät suoraan satumaailmasta napatuilta. Mainitsemisen arvoinen on myös Pyhän Elmon linnoitus, joka uljaasti valvoo Vallettan laitamilla. Vallettan katuja pitkin talsiessa historia suorastaan vyöryy vastaan. 


Katujen tunnistaminen meni hetkittäin ihan arpomiseksi, sillä opaskylttejä tai katuplakaatteja ei kovinkaan ahkerasti ole lisätty. Kuitenkin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2018 valitussa Vallettassa liikkuminen sujuu näppärästi, sillä alue on rakennettu ruutukaavaan. Valletta on merkattu Unescon Maailmanperintölistalle, ja kaupunki onkin täynnä hienoja nähtävyyksiä. Totesin, että jo pelkästään pääkaupunki Vallettan tutkimiseen saisi helposti hujahtamaan hyvänkin tovin, mutta pääkaupunkiin jämähtämisen sijaan kuitenkin saaren muiden osion näkeminen kiehtoi – Maltalla kulkevien hop on -hop off -bussien hyödyntäminen on mainio vaihtoehto saaren koluamiseen ennen kaikkea aikataulun ollessa haastava. Saarta kiertävät kaksi reittiä – pohjoinen ja eteläinen – ja halutessaan matkaaja voi nousta kyytiin ja hypätä veks miltä tahansa pysäkiltä, joiden kautta bussit koukkaavat.

Pohjoisen reitillä näkee vilauksen muun muassa Mdinan historiallisesti arvokkaasta kaupungista, jonka juuret ulottuvat keskiaikaan, ja Golden Bayn komeasta ranta-alueesta. Kesäisin rannalla lienee ruuhkaa, mutta koleana maaliskuun päivänä ei juurikaan väkeä tungeksinut hietikolla. Kaunis oli silti maisema, vaikka harmaat pilvet taivaalla kovasti kaartelivat enteillen sadetta, joka onneksi jäi vaatimattomaksi tihkutteluksi. 


 


Eteläisellä reitillä unohtumattomin kohde oli ehdottomasti Blue Grotto jyrkkine rantakallioineen, jotka kirkkaansinistä merta vasten olivat upea ilmestys. Alueella voi käydä sukeltamassa ja tutkimassa salaperäisiä luolia, mutta ihan maan kamaraltakin tarkasteltuna paikka oli henkeäsalpaavan hieno. Niin kauniit olivat vaahtopäät, jotka merellä tanssivat ja tavoittelivat jyrkkinä kohoavia rantakallioita!
Raikasta sinistä merta kehystävät jyrkät kalliot saivat lähes sanattomaksi. Jos jokin yksittäinen vaikutuksen tehnyt asia pitäisi reissusta poimia, haluaisin ehdottomasti korostaa saarivaltion luonnon  ja varsinkin karun kauniin rannikon kauneutta.Reitin varrelta muistionkaloihini juurtui myös piskuinen Marsaxklokkin kalastajakylä, joka herttaisine ja värikkäine paatteineen oli todella viehättävä. Satamassa uinuvat, kirkkaissa väreissä hehkuvat pikkuveneet ovat perinteistä maltalaista mallia. Analyysini Marsaxklokkin viehättävyydestä saattaa toki mennä hitusen päin prinkkalaa, sillä onnistuin tuuheltamaan ja tiputtamaan piilarin silmästäni, joten maisemien tarkkailu jäi yhden silmän varaan. Rohkenen kuitenkin väittää, että visiitin arvoinen kylä on kyseessä.Maltasta jäi mieleen, että pehmeä keltainen on saarella vahvasti hyödynnetty väri, sillä kalkkikiveä saarella piisaa luonnostaan. Hennon kellertävään maisemaan tuovat piristystä rakennuksiin lisätyt puiset erkkerit, jotka on maalattu kirkkain värein. 


Katolilaisuus on vahvasti läsnä saaren arjessa; joka korttelissa tuntuu olevan ainakin kymmenen eri kirkkoa, ja siellä täällä kalkkikivisiä rakennuksia koristavat uskonnolliset pienpatsaat, joihin on ikuistettu Raamatun hahmoja. Varsinkin Neitsyt Maria tuntui ilmestyvän joka nurkkaan. Sattuipa myös Vallettaa tutkiessa vastaan vyörymään hätkähdyttävän valtava näytelmäkulkue, jonka mukana askelsivat niin raamatulliset henkilöt kuin eläimet musikanttien soittaessa. Kulkue tuntui loppumattomalta, mutta kaikki tietenkin päättyy aikanaan, ellei kyseessä ole ympyrä.
 Metsikköjä ei juurikaan kiertoajelujen aikana silmiini osunut, vaan maisemaa hallitsivat pensaat, niityt ja mahtavat rantakalliot sekä palmut ja sypressit. Jälkikäteen tutkin niinkin luotettavasta lähteestä kuin Wikipedia, että saarella viihtyy jopa yli tuhat erilaista kasvia. Pienestä koostaan huolimatta saarella on siis monipuolinen luonto.Historiallisten pytinkien, villisti viuhovien palmujen  ja rantakallioiden lisäksi saarivaltion maisemaa värittävät kultaiset ja vehreät pellot. Maltan maaperä on suosiollinen esimerkiksi perunan viljelyyn, ja monet hedelmätkin viihtyvät saarella. Monen kodin pihalla kasvoi muun muassa kauniita sitruunapuita. Faunahavaintoja tein reissun aikana sen verran, etten juurikaan havaintoja tehnyt. Hevosia oli siellä täällä aika likellä Vallettaa aitauksissaan, ja kissoja liikkui ahkerasti kaduilla. Lintuja oli yllättävän vähän havaittavissa.  

Maltan ilmasto on välimerellinen, joskin reissu sijoittui poikkeuksellisen koleaan viikonloppuun. Vinha puhuri puhkui ja puhisi, ja lähtöpäivänä jopa ukkonen pauhasi saarella, mutta toisaalta luihin ja ytimiin asti tunkeutuvaa tuulta vastaan voi varustautua pukeutumalla lämpimästi. Sakean pilviverhon takaa möngersi aina silloin tällöin esiin aurinko, joka kuitenkin lämmitti vilukissaa.  Kuvaamisen kannalta olosuhteet olivat mielenkiintoiset, sillä välillä valo ulottui maan kamaralle oikein kauniisti mutta seuraavassa hetkessä taivas meni sankan pilviverhon taakse piiloon.Tein muutaman käytännön huomion reissun aikana. Ensinnäkin esimerkiksi puhelimen lataamista varten on hyvä ottaa adapteri mukaan, sillä englantilaiseen tapaan Maltalla harrastetaan kolmipiikkisiä sähköpistokkeita. Onneksi hotellissa oli USB-pistoke, johon sain puhelimeni tungettua, mutta adapterin sujauttaminen matkalaukkuun ei välttämättä ole lainkaan kehno ajatus. Toinen huomio on se, että vasemmanpuoleinen liikenne saattaa saada vähän ymmälleen.

Englannilla tuntuu pärjäävän Maltalla mainiosti – onhan sillä virallisen kielen asema saarella – mutta maltan kieli herätti mielenkiintoni ja uteliaisuuteni. Malta tuntuisi olevan yhdistelmä arabian vivahteita, kreikkaa, italiaa ja jopa ranskaa. Maltalla on käytössä latinalaiset kirjaimet, mikä on erinomainen asia länsimaalaisen turistin näkökulmasta.
Ennen lentoon pyrähtämistä mielikuvani Maltasta liittyivät ennen kaikkea Euroviisuihin (kiitos erään viisufanaatikon) ja foinikialaisiin (koska olin kouluaikoinani historianörtti), mutta saarivaltio on paljon muutakin. Viikonlopun mittaisen visiittini perusteella en väitä missään nimessä olevani Malta-asiantuntija, enkä ennen reissua ollut kovinkaan intensiivisesti takonut päähäni tietoutta saaresta, mutta muutaman havainnon tynkäreissun aikana ehdin muodostaa. Pähkinänkuoreen tungettuna todettakoon, että Malta on varsin kaunis ja kiehtova saari, jonka omaleimaiseksi tekevät pitkälle muinaishistoriaan ulottuva kulttuuri, meri ja rikas luonto.

2 kommenttia:

 1. Upeita kuvia! Malta on aina välillä mietityttänyt matkakohteena, sillä Välimmeren saaret kiinnostavat ja englanti virallisena kielenä on iso plussa. Mulla on kuitenkin ollut mielikuva, että saari on todella kallis (ainakin muihin Välimeren kohteisiin verrattuna).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset, Anne! Malta oli kaikessa komeudessaan varsin kuvauksellinen saari - kirkkaasta turkoosista syvään tummansineen vivahtava meri luo hulppeat puitteet reissulle. Hintataso ei äkkiseltään ajateltuna tuntunut ihan mahdottoman korkealta, tosin lyhkäisen reissun perusteella en uskalla esittää mitään ehdottomia mielipiteitä asiasta. :)

   Kaiken kaikkiaan aivan nätti saari on kyseessä. En välttämättä uusintavisiitille lähde, mutta erityisesti luonnon kauneus painui mieleeni. :)

   Poista