perjantai 27. marraskuuta 2015

Frank Sinatraa ja joulumusiikkia

Jouluvalmisteluja, osa kaksi: Frank Sinatran joululevy ynnä muut tutut albumit on kaivettu esille. Sinatran The Christmas Album on ainut oikea vaihtoehto joulupuuhailuja vauhdittamaan, leivontasessioita virkistämään ja pimeitä iltoja pehmentämään. Kynttilänvalo, tee tai glögi, Sinatran huumaavat tulkinnat ikivihreistä klassioista ja lähestyvä joulunaika luovat hullaannuttavan tunnelman. 

Erityisesti The Christmas Song on mieleeni. Nätti laulu napsauttaa välittömästi aivoissani joulumielen päälle ja väkisinkin saa melkein mielipuolisen höntin hymyn valtaamaan pärstän. Sinatran lisäksi esimerkiksi hurmaavat Bing Crosby ja Nat King Cole sekä eritoten äärimmäisen upea Ella Fitzgerald kuuluvat minun jouluuni olennaisesti – ei ole joulua ilman klassikoita ja maailman parhaita tulkitsijoita. 

(Jokapaikankarvahöylä ei niinkään joulumusiikista välitä, mutta uteliaana sieluna se haluaa osallistua ihan kaikkeen idiotismiltakin vaikuttavaan toimintaan, johon ihmiset kotona rupeavat. Etenkin, kun toimintaan liittyy kameran kanssa heiluminen, on hännänheiluttaja takuuvarmasti kirsuineen hääräämässä paikalla.)Ennen joulua kuuntelen kevyempää ameriikkalaista musisointia, mutta viimeistään joulukuun nytkähtäessä puoleen väliin siirryn perinteisempään tyyliin. Mitä lähemäpänä joulu on, sitä enemmän herkistelen kauneimpien teosten parissa - esimerkiksi Tonttu on yksi lumoavimmista joululauluista päällä maan, vaikkei se toki alun perin puhtaasti joulunaikaan ole tarkoitettu. Etenkin J-P Leppäluodon vetaisemana Tonttu on varsin komea pläjäys, joka saa ihon kananlihalle jokaisella kuuntelukerralla. Sopivassa suhteessa kepeyttä ja höpsöä jouluhulinaa sekä vastavuoroisesti perinteistä paasausta, kas siten syntyy joulu.


Joulumusiikkivalintani kertonevat siitä, että taidan olla melkoinen muinaisjäänne. Vetoan siihen, että Kolari tulee muuta maailmaa kaikessa ainakin puoli vuosisataa myöhässä; siinä missä kaupungissa kuunellaan huonoa räppiä, hihkutaan Kolarissa jätkänhumpan tahdissa monotansseissa.

Ja joulumusiikki tulee kuunnella CD- levyltä ilman erinäisten musiikkipalvelinten ärsyttäviä mainoksia tai turhia keskeytyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti