torstai 26. marraskuuta 2015

Halistenkoski marraskuussaVielä muutama päivä takaperin Turku muistutti upeaa talven ihmemaata. Kuulaan auringon säteet loihtivat kullanhohtoa paikoitellen jäätyneen Aurajoen pintaan, ja hentoiset lumihippuset tanssahtelivat harmaan maan synkkeyttä keventämään. Kuinka kaunista Turussa olikaan!Läksimme erään talvisen päivän kunniaksi rennolle kävelylle Aurajoen varrelle mukavan kirpsakasta pakkasilmasta nauttimaan. Käväisimme Halistenkoskella ja jatkoimme matkaamme joen uomaa mukailevalle kalatielle, joka johdattaa kulkijan tutkimaan valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön saloja. 

Monta mielenkiintoista tarinaa varmasti tietäisivät Halistenkosken alueen kivet ja kannot kertoa, sillä maamme historian kannalta merkittävästä seudusta on kyse. Halistenkoski muotoutui maan kohotessa kutakuinkin 800- ja 1000- lukujen välillä jääkauden jälkeen. Ihmisasutusta on Halistenkosken alueella ja kylämäellä tehtyjen löytöjen perusteella todettu olleen jo rauta- ja kivikauden paikkeilla. 


Vuodenaikojen vaihtelua on mukava tarkkailla. Halistenkoskesta olen kirjoitellut viimeksi heinäkuussa, jolloin nautiskelin luonnon vehreydestä, mutta talviaikaan ilmassa on taikahippusia, herkkyyttä ja ripaus mystisyyttä. Jo muutama hassu lumihiutale muuttaa maiseman niin erilaiseksi, ettei tuttuakaan paikkaa meinaa samaksi tunnistaa. Onni piilee vuodenaikojen kiertokulussa; kuinka tylsää olisikaan, jos olisi ikuinen kesä tai vaikkapa talvi, mutta kuinka kiehtovaa onkaan seurata säännöllisin väliajoin tapahtuvia luonnon muutoksia. Jokaiseen kuukauteen kuuluvat omat hienoutensa ja hyvät puolensa. 


Onneksi älysin ottaa kameran mukaan, jotta sain tallennettua kauniin päivän kauniit hetket ja maltoin pysähtyä hetkeksi ihailemaan huurteisia oksia, kuuraista maata ja veden voimaa. Kosken komeaa pauhantaa olisi voinut jäädä ihastelemaan vaikka loppupäiväksi. Muutama sorsakin kaakatti joella, mutta ilmeisesti asuinkaupungissaan turisteiksi ruvenneiden ihmisten seura ei niille kelvannut. Ne lähtivät takalistojensa sulkia pörhennellen päämäärätietoisesti omille reiteilleen saman tien, kun meidät havaitsivat. 
Turun seudulla on monta paikkaa, jossa ajantaju saattaa toviksi kadota ja murheet mielestä unhoittua. Aurajoen varrella takuuvarmasti mieli kevenee maiseman kauneutta ihastellessa ja historian arvoituksia pohtiessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti