maanantai 2. marraskuuta 2015

Karjalanpaisti, klassikko vertaansa vailla


Konstailematonta, perinteistä ja yksinkertaista – siinäpä adjektiivit, jotka ruokafilosofiaani kuvaavat. En tykkää liian monimutkaisista kikkailusaikkailuista, vaan rehellisestä kotiruoasta, joka vie nälän ja tuo huusholliin mukavan kodikkaan ja lämpöisen tuoksumaailman. Satunnaisesti keittiössäni muhii padoissa ja kattiloissa epämääräisiä kokeiluja, mutta onnellisimmillani vatsani on silloin, kun se saa huolella haudutettua kotiruokaa. Kotimaiset juurekset muodostavat etenkin viileinä vuodenaikoina ja kiireettöminä päivinä, kun on aikaa valmistaa rauhassa ruokaa, ruokaympyräni pohjan.

Juhlistin vuoden ensimmäistä pakkaspäivää karjalanpaistilla. Loppujen lopuksi karjalanpaisti on todella helppo valmistaa, mutta aikaa tulee varata rutkasti, sillä lihapalaset eivät ihan hetkessä kypsy. Äidiltäni olen oppinut tehokkaan niksin: lihapalat on hyvä ruskistaa pannulla ennen uuniin viskaamista. Näin pinta saa vähän väriä pintaansa ja muhimisaika nopeutuu. Väittäisin, että makuunkin tulee uusi ulottuvuus (ainakin jos voissa lihat paistaa, köh). Alla olevasta satsista tulee kahdelle nälkäiselle tapaukselle kahden päivän sapuskat. 


Karjalanpaisti

noin 500 g naudanpaistipalasia
1 keskikokoinen lanttu (noin 400 g)
5-6 punajuurta
suolaa
pari laakerinlehteä
vähintään kymmenkunta kokonaista mustaapippuria (ei rouhittua)


Lihapalat ruskistetaan öljytyllä (tai voilla vuoratulla) pannulla, maustetaan suolalla ja annetaan muhia noin parinkymmenen minuutin ajan. Palasten paistuessa kuoritaan juurekset ja pilkotaan isohkon kokoisiksi lohkosiksi. Liian pienet juurespalat kypsyvät liian nopeasti ja muuttuvan löllönpehmeiksi, joten kärpäsen varpaan kokoisiksi ei kannata rehuja pilkkoa. Juurekset ja lihat ladotaan uunivuokaan, sekaan lisätään mustapippuripyörylät ja pari kolme laakerinlehteä. 

Vuoka laitetaan uuniin. Aluksi satsia paistetaan 175 asteessa noin tunnin ajan ilman kantta. Itse lisään folion (tai kannen) juurikin tunnin paiston jälkeen, jotteivät lihapalat pääse kuivahtamaan. Lämpötilaa pienennetään samalla 150 asteeseen ja paistoa jatketaan vielä puolestatoista tunnista pariin. 

Kaiken kaikkiaan karjalanpaistin paistoaika on noin kolmesta neljään tuntiin. Ruoan voi toki antaa muhia lempeässä lämpötilassa yön yli, jolloin makuelämys on ruhtinaallinen, mutta muutaman tunnin paistokin takaa hyvän aterian. Karjalanpaisti on valmista siinä vaiheessa, kun liha on selkeästi mureaa ja veitsi halkaisee lihan helposti. Joku voisi vielä koristella annoksen tuoreilla yrteillä, mutta mitäpä sitä turhia kursailemaan - juntille kelpaa koristeeksi ihan vain juurekset. Lautaselle vielä kylkiäisksi joko keitettyjä perunoita tai pottumuusia, niin täydellinen talvinen juhla-ateria on valmis. Yksinkertaista, mutta toimivaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti