lauantai 5. joulukuuta 2015

Suussasulava maustekakku Minna Canthin tapaan


Olen löytänyt kertakaikkisen täydellisen maustekakun ohjeen; mehevä: maukas, pehmeä ja juhlava ovat attribuutit, jotka kakkua parhaiten kuvaavat. Kokeilemani kakkuresepti on napattu Kaikkien aikojen jouluherkut (2015)- lehdestä, mutta ohjeen alkujuurten väitetään löytyvän itse Minna Canthin reseptivihkosesta. Olipa ohjeen alkuperä mikä tahansa, naisasianaisena halusin testata ohjetta yhden maamme merkittävimmän kirjailijan kunniaksi.

Erikoiseksi kakun tekee kermavaahto – ei, en puhu (tai kirjoita) palturia, vaan kakkutaikinaan tulee ihan oikeasti kermavaahtoa. Vaikka vaahdon kanssa saikkaaminen kuulostaa höperöltä hommalta, tekee se kakusta todelle pehmeän, maukkaan ja uskomattoman suussasulavan. Jos siis joulupöytä tai muu juhlakattaus kaipaa vielä täydellistä kahvikakkua, maustekakku Minna Canthin mukaan on erinomainen vaihtoehto. 


Minna Canthin mehevä maustekakku

4 dl vispi- tai kuohukermaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl siirappia
6 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl kanelia
(2 tl vaniljasokeria)
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
75 g sulatettua voita tai margariinia

Kerma vaahdotetaan. Eri kulhossa vatkataan vaahdoksi kananmunat ja sokeri. Kermavaahto ja muna-sokerivaahto yhdistetään varovaisesti käännellen, mutta liiallisesti ei kannata tässä vaiheessa melkuttaa. Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään ja lisätään vuorotellen siirapin kanssa vaahtoseoksen joukkoon. Viimeisenä taikinaan sekoitetaan mukaan rasva.

Taikina kaadetaan voideltuun ja (korppu)jauhoilla jauhotettuun kakkuvuokaan. Taikina on sen verran suuri, että ainakin kahden litran vetoinen kakkuvuoka tai pari pienempää on hyvä olla käytössä. Toki taikinan voi näppärästi puolittaa ja laittaa pienempään vuokaan.

Aluksi kakkua paistetaan uunissa 175 asteessa alatasolla puolisen tuntia. Lämpö alennetaan 150 asteeseen, ja kakun annetaan kypsyä rauhassa vielä puolisen tuntia. On hyvä tarkkailla välillä paistoa, jottei kakku pala ja kuivahda, mutta toisaalta uuniluukkua ei kannata jatkuvasti aukoa. Tällöin kakku saattaa lätsähtää epämääräiseksi löpsökasaksi. Paiston loppuvaiheissa voi tökätä kakkua esimerkiksi hammastikulla; jos taikinaa jää tikkuun, on kakku vielä raaka, mutta puhdas tikku tietää kakun olevan kypsä. 



Kauttaaltaan kypsynyt kakku otetaan luonnollisesti ajoissa uunista pois ja sen annetaan hetken aikaa jäähtyä ennen kumoamista. Maustekakku on parhaimmillaan jäähtyneenä ja vetäytyneenä, joten sen voi hyvin valmistaa päivä pari ennen tarjoilua. Kakun päälle voi ripotella halutessaan tomusokeria koristeeksi. 

Maustekakku Minna Canthin tapaan leivottuna on suhteellisen helppo valmistaa. Aikaa toki leipominen vaatii, mutta palkinnoksi kahvipöytä saa maistuvan kruunun. Terveysherkusta ei valitettavasti ole tälläkään kertaa kyse, mutta eipä kakkua tarvi kertalaakista naamaansa kiskaista, vaan parhaimmillaan kakku on juhlapöydän huipennuksena aromikkaan kahvin kanssa tarjottuna. Maustekakku voisi olla mainio vaihtoehto esimerkiksi perinteiselle täytekakulle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti