perjantai 28. lokakuuta 2016

Lundhags Avhu- housut

Minulla on kunnon retkeilypöksyt. Ne näyttävät vähän kolarilaisen isännän työhousuilta kaikkine taskuineen ja leikkauksineen ja sopisivat varsin hyvin poromettälle. 

Mutta sama se ulkonäölle - housut ovat niin hemmetin mukavat, että voisin melkein painua pehkuihin vaelluspöksyt jaloissani. En toki ihan sentään niin pitkälle ole vielä tohtinut mennä, mutta housut ovat olleet ykkösvalintani niin patikkareissuille kuin koiran kanssa lenkille lähtiessäni.

Kaikki lähti siitä, kun kyselin joskus kesällä serkultani vinkkejä hyvistä retkihousuista; Lundhagsin kamppeita erähemmo suositteli vuolaasti; kyseisen merkin housut olivat kuulemma kevyet, mukavat, nopeasti kuivuvat ja monikäyttöiset. Syksyisistä rompehaaveistani horistessani pohdin retkeilyhousujen ja gore-tex- kalvolla varustettujen pöksyjen välillä, mutta päädyin vaelluksellisempiin ja kevyempiin vaihtoehtoihin (osittain hoksattuani, että eräässä puljussa housujen hurjaa hintaa oli pudotettu muutamalla kympillä huomattavasti siedettävämmäksi). 

Jos joku on osannut tehdä monikäyttöiset housut, on Lundhags aika hyvä ehdokas. Vuonna 1932 perustetun ruotsalaismerkin tuotanto koostui alun perin vaellusjalkineista, joskin vuosikymmenten saatossa tuotevalikoimaan on pysyvästi lisääntynyt retkeilyyn ja liikuntaan sopivia rytkyjä, jotka sietävät kosteutta ja tuulta. Avhu-pöksyt onkin valmistettu hengittävästä ja vettä hylkivästä polyesterin ja ekologisen puuvillan sekoituksesta - vedenpitäviksi housuja ei siis luvata, mutta vesikuuron yllättäessä ne kuivuvat tai ainakin pitäisi kuivua nopsaan. Tuulisissakin olosuhteissa pitäisi pärjätä; ainakaan saaristokaupungin tuulisina päivinä ei ole kinttuihin vimmattu viima päässyt puhaltamaan. Lahkeissa on eriskummallisen oloinen nauhakiristys, joka on toistaiseksi pelannut moitteetta, joskin ensimmäistä kertaa lahkeen leveyttä säädellessäni meinasi järki lähteä ja tyhmyys puskea esiin, kun yritin vedellä tuskanhiki otsallani remmejä johonkin ilmansuuntaan. Tajusin kuitenkin aikani manailtuani ja pärräiltyäni, että lahkeet saa kyllä kavennettua, kunhan touhuissaan muistaa järjettömän riuhtomisen sijaan kevyesti aukaista remmin päällä oleva lukko. 

Housuissa ei ole erillistä sisävuorta, joten ne sopivat eritoten kesällä ja välikausina pidettäviksi. Vielä lokakuussa Turun seudulla on tarjennut Avhut jalassa oikein mainiosti, joskin olen tunkenut välikalsarit suojaksi, etteivät raajani jäätyisi kallioilla mönkiessäni jääkalikoiksi. Kesän retkiä varten housuihin on pistetty sisäreisien puolelle vetoketjulliset tuuletusaukot, joten hellepäivänä saa vilvoitettua kinttuja. Housuissa on noin miljoona (eli pari reisitaskua ja sivutaskut) taskua, joten kartan, pikkunaposteltavat ynnä kaikenlaiset pikkusälät saa kätevästi tungettua kyytiin. Huomasin vasta jälkikäteen, että Avvhu- malli on merkattu kapeaksi - ei siis ihme, että pehvaosastoni kohdalta housut tuntuvat varsin hyvin istuvilta. Onneksi ahterin kohdalle on tungettu sen verran joustavat kangaskaistaleet, että muhkeammallakin takalistolla varustettu emäntä saa vedettyä housut kinttuihinsa. Housut eivät kiristä, ahdista tai purista mistään suunnasta, mutta ne tuntuvat istuvilta (mieheni mukaan ne näyttävät "hyvällä tavalla kireiltä"). Vaikka istuvuudeltaan housut ovat kapeammat kuin olen vaelluksessa tottunut, ovat ne älyttömän keveät, joustavat ja mukavat.  

Housuja valkatessani arvoin harmaan ja punaisen välillä, mutta harmaa tuntui kuitenkin vähemmän lianaralta turvallisemmalta. Punainenkin olisi ihan näpsäkkä ollut, mutta harmaa on tuvallisuudenhakuisen hiirulaisen valinta numero yksi. 

Vaikka retkeillessä ja liikkuessa en yleensä jaksa kauheasti miettiä, miltä näytän, tuntuu elämä kauniilta ja kepeältä, kun on kunnolliset varusteet. On mielekästä painella metsissä räkä poskella mutta hyvät ja tolkuttoman mukavat housut jalassa. 

8 kommenttia:

 1. Haha, kun itse hankin menneenä kesänä uusia retkihousuja, olisin kaivannut juuri tämän kaltaisia arvosteluja, mutta netti oli aika autio tällaisten "pikkumerkkien" tuotteiden käyttökokemusraporttien osalta.

  Mietin ja sovitin Avhuja, jotka silloin olivat tarjouksessakin, mutta juuri tuo "tiukka mitoitus" oli syy, jonka vuoksi otin lopulta ne Lundhagsin vähemmän tekniset, väljemmin mitoitetut (ja onneksi halvemmatkin) Fieldit. Isoimmassakin koossa (olisko ollu 44) Avhut tuntuivat tukalalta, ja perse näytti sen joustavan kankaan ansiosta makkaran kuoreen ahdetulta, mutta minä alankin olla paikoitellen ihan kunnolla L-kokoa. :D Toinen syy olivat taskut - Fieldeissä oli isommat kuin Avhuissa, joten otin Fieldit. Jäin kyllä haaveilemaan noista joustopaneeleista ja tuuletusvetskareista, sellaiset ovat kyllä ihan luksusta!

  Itsekin tykkään retkeillä sellaisissa vaatteissa, jotka paitsi tuntuvat myös näyttävät hyvältä. Olo on kieltämättä reippaampi, kun tietää näyttävänsä edustavalta. On myös mukavampaa katsella valokuvia jälkeenpäin, jos niissä ei esiinny jatkuvasti jotkut kauheat rytkyt päällä. :D

  Pakko muuten todeta vielä, että hankkiessani tällaisia "jossain kiinassa tehtyjä" pöksyjä (Vietnam lienee näiden valmistusmaa) podin vähän huonoa omaatuntoa ja ajattelin jo, että pitäisiköhän sitä laittaa vielä satanen enemmän, jotta saisi jotain eettisesti kestävää, mutta myöhemmin sain tietää, että jopa Fjällrävenin housuja tehdään Vietnamissa! D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska sattuma, mie puolestani harkitsin Fieldejä! Tosin päädyin sitten aikani hunteerattuani ja hyvän tarjouksen bongattuani Avhuihin. Aluksi oli vähän samankaltaiset tunnelmat kuin sinulla, sillä lepattaviin lörpppölahkeisiin tottuneena istuvat pöksyt tuntuivat kertakaikkisen omituisilta ja etenkin päärynäisen arseen kohdalta tuntuma oli erittäin napakka. Vähän aikaa Avhuja testailtuani ja makusteltuani totesin, että istuvuus tuntuikin aika miellyttävältä (eivätkä housut meinanneet pudota jalasta, kuten joskus omistamani patikkapöksyt). Fieldien taskut ovat vähän jääneet askarruttamaan mieltä, mutta joustokaistat ja tuuletusmahollisuus on Avhuissa plussaa.

   Heh, totta puhut - mieluummin sitä inhimillistä ilmestystä kuin rönttäpeikkoa kuvista tiirailee! Olen kuvitellut olevani liikkumisvaatteissa vähemmän turhamainen, mutta vieno häpeänpuna poskillani myönnän, että kivat housut tuovat vähän lisäiloa tarpomiseen. :D

   Fjällräveneitä ynnä muita itsekin pyörittelin mielessäni, mutta kuten jo manitsit, ainakin jotkut mallit (olen tosin tutustunut vain muutamaan riepuuun, joten en uskalla tehdä yleistyksiä vähäisen tietämykseni vuoksi) teetetään halpatyömaissa, mikä on ihan pöyristyttävä ajatus! Kyseisen merkin (ja valitettavan monen muun) hintatasoon nähden voisi olettaa, että tamineet valmistuisivat ihmis- ja ympäristöystävällisissä olosuhteissa. Vaan onko oikeasti tässä maailmassa olemassa urheiluromppeita valmistavaa yritystä, joka ei veisi tamineiden valmistusta Vietnamiin? Urheilukamppeiden eettisyys ja ekologisuus arveluttaa (nimimerkillä kyynikko).

   Ei pitänyt ruveta eettisyydestä meuhkaamaan postauksen verran, piti vaan kiittää kommentistasi. :)

   Poista
  2. Vaikeita valintoja, ollako vai eikö olla. :D Ainakin Sasta teki vielä vähän aikaa sitten ulkoiluvaatteita Suomessa, mutta pikanen googletus kertoi, että nyt sen tuotanto on siirtynyt eri puolille Eurooppaa, osittain Kiinaan ja (gasp!) Intiaan, että ei sekään enää ihan puhtoinen pulmunen ole: www.sasta.fi/suomi/sasta-oy/sasta-tuotteiden_alkupera

   Poista
  3. Päätösten tekemisen vaikeus! :D

   Voi Sasta. Olen toivonut, että ainakin osa tuotteista olisi kotimaista tuotantoa, mutta linkkisi paljastaa ihan muuta. Vaikka luonnon kunnioittamisesta ja kierrätetyistä materiaaleista puhutaan, on vähän ristiriitaista, että tuotteet kuitenkin valmistetaan pahimmassa tapauksessa epäeettisissä olosuhteissa, sillä voiko Suomesta käsin todella huolehtia työntekijöiden oikeuksista? Kun tuotteet ovat valmiit, raahataan ne myyntiin toiselle puolelle maailmaa. Ei kovinkaan kestävältä kehitykseltä kuulosta.

   Toki tähän voisi todeta, että jokainen kuluttaja voi vaikuttaa ostopäätöstensä kautta. Vaan onko olemassa aidosti niin ekologisia kuin eettisiä arvoja noudattavia yrityksiä, jotka eivät tyrkkää tuotteitaan valmistettaviksi ympäri maailmaa, kas siinäpä pulma.

   Poista
  4. Nimenomaan. Milläs teet eettisesti kestäviä kulutuspäätöksiä, kun valinnanvaraa on niin vähän. Useimmiten voin vain valita tosi huonon, vähemmän huonon ja ihan vaan huonon vaihtoehdon väliltä. :D

   Poista
  5. No niinpä! Toivossa on hyvä elää - ehkä vielä joku kaunis päivä joku älyää ruveta tekemään kestävän kehityksen periaatteita noudattaen romppeita, jotka kestävät käyttöä ja ovat vieläpä miellyttäviä ulkomuodoltaan. :D

   Poista
 2. Housuthan näyttävät tosi hyviltä! Ja kun kerran noin mukavatkin ovat, niin teit selvästi osuvan hankinnan. :) Sisäreiden mustat kaistaleet imartelevat varmasti monia vartaloita, koska ne luovat hoikemman ilmeen. Ei sillä, että sinä jo valmiiksi hoikkana ihmisenä tarvitsisit imartelevaa mallia, mutta moni muu voisi olla kaistaleista innoissaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kyllä, housut ovat todella kivat, mukavat ja harvinaisen monikäyttöiset. Vaikka aluksi tuntui kuin olisin pöllinyt isäni poromettähousut, olen tykästynyt Avhuini ja voisin kernaasti viipottaa kyseiset housut jalassa melkein joka paikassa. On muuten totta, että mustat kaistaleet luovat illuusion sutjakoista reisistä! Enpä olisi itse huomannut, mutta nyt kun sanoit. :D

   Poista