sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Kesä Turkuun tulevi


Jos viikkoon mahtuu ylimääräinen vapaapäivä, on viikko varsin kelvollinen kokonaisuus. Jos ylimääräisen vapaapäivän voi viettää vesistön äärellä, on elämässään onnistunut tekemään erittäin hyviä päätöksiä. 

Olen muutamaan otteeseen tainnut todeta, että turkulaisväestöllä on taipumus rynnätä Ruissaloon sellaisina päivinä, kun aurinko vähänkin suvaitsee taivaalla näyttäytyä, mutta saaripahanen on saanut vakavasti otettavan kilpailijan. Mediassa on ollut villiä rummutusta aiheesta Littoistenjärvi. Kemikaaliläträyksellä kirkkaaksi putsattu vesipläntti on houkutellut koko Varsinais-Suomen tai melkeinpä koko maan ihmiset liikekannalle ainakin alueella oleskelevasta populamäärästä päätellen. Kävimme todistamassa tungosta torstaisen vapaan kunniaksi; luontopolkua pitkin talsiessamme meinasi hetkittäin ahtaanpaikankammoa pukata, mutta kyllä kelpasi kauniina ja lämpöisenä toukokuun päivänä lontsotella veden äärellä laineiden liplatusta kuunnellen ja joutsenen ylevää uiskentelua katsellen.  


Melkoisella ryminällä Turkuun saapunut kesä on loppujen lopuksi aivan mukava ilmiö - varsinkin vielä tässä vaiheessa, kun lämpötilat eivät ole vielä ehtineet kivuta niin korkealle tasolle, että viileydestä voimansa ammentava olisi joutunut sulamispisteeseen. Lenkilläkin pystyy ihmispolo käymään ilman välitöntä tukahtumisriskiä. 

Turkuhan on tunnetusti parhaimmillaan aurinkoisina päivinä, ja vaikka jokainen kaupunki tuntuu markkinoivan itseään kesäkaupunkina, Turussa ilmiö korostuu. Ikävän, harmaan ja lumettoman talven jälkeen kesä on kieltämättä viehättävä vaihtoehto, vaikka mielelläni talven viettoa olisin jatkanut toki edellyttäen, että talvi olisi joskus kunnolla nytkähtänyt käyntiin. Turun talvi vaan tuppaa olemaan lähinnä uljaan vuodenajan irvikuva. 

Ihan kiva paikka Turku on. Siinä missä viime viikonlopulla kipittelin pitkin Ateneumin ja Kansallismuseon käytäviä Hannan kanssa taidetta ihaillen ja historiaa opiskellen, ovat tämän viikon puolella turkulaismetsät vetäneet puoleensa. Elämän palapelin palaset loksahtavat paikoilleen, kun saa nauttia sopivassa suhteessa kulttuurista ja metsäretkistä - vaikken välttämättä osaisi sopeutua Helsingin vilinään ja vilskeeseen, on kaupungissa silloin tällöin miellyttävä flaneerata ja koluta kunnon turistin tavoin nähtävyyksiä. Se vaan ihmetyttää, miksi pääkaupunkimme museoissa on valaistus asetettu niin kummallisesti, että tauluja ihastellakseen pitää taivuttaa niskansa mielipuolisiin asentoihin, ellei sitten halua tiirailla Edelfeltiä valopallojen kera. 


Ulkosalla tekisi mieli viettää jokainen vapaa-ajan hetkensä, mutta lisäksi olen kuluneella viikolla käynyt vierailulla Mansfield Parkin tiluksilla ties kuinka monennetta kertaa. Mansfield Park ei liene Jane Austenin teoksista suosituin, mutta ihan sama, mistä Austenin kirjasta on kyse, kunhan pääsee hetkeksi uppoutumaan parin vuosisatain takaiseen Englantiin. 

Hyvän kirjan lukemisessa on vaan se huono puoli, että meinaa muut tekemiset jäädä väliin. Kai joku muukin uppoutuu ihan vahingossa lukemistonsa pariin vähän liian moneksi tunniksi? 


Olen myös ehtinyt kylillä pyörähtää - lauantaina pääsin nauttimaan suuren viisaan tietäjän eli Marin seurasta. Muutoin viikonlopun ohjelmistoon on kuulunut liikuntaa, Nälkäpelin tapittamista ja terrierin rapsuttamista. Olen todennut, että jos piski rupeaisi levyttäväksi artistiksi, sen ensimmäinen kappale olisi mukaelma Sannin kipaleesta Pojat. Tosin hurtta ehkä hoilaisi, että hei dorka tule tänne, voit mua rapsuttaa

Tunnen tälläkin hetkellä varsin intensiivisen tuijotuksen niskassani - on aika pistää sanainen arkku säppiin ja riennettävä hyödyllisten askareiden pariin eli paijaamaan piskiä. 

2 kommenttia:

  1. Totta turiset, että jos löytää itsensä vesistön läheltä niin silloin joku päätös on ainakin osunut nappiin! :) Mie olen alkanu jopa vältteleen kirjoja, kun ne ovat niin koukuttavia ettei muuta sitten tule tehtyäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarjassamme suuria viisauksia elämässä. :D Kirjat on kyllä rohki vaarallisia kapistuksia - eihän hyvää opusta malttaisi millään laskea hyppysistään ennen kuin on selvittänyt, mitä kiehtoville hahmoille tapahtuu!

      Poista