keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Pinaattipesto eli pinaatti-avokadotahna


Välillä saan keittiössä häärätessäni todellisia neronleimauspuuskia. Usko omiin kykyihini on köksäpuuhissa lähes rajaton,  ja mielikuvissani olen oman elämäni huippukokki, joka osaa luovasti viritellä uskomattoman herkullisia, mielikuvituksellisia ja näyttäviä ateriakokonaisuuksia. Filosofiani ruoanlaitossa on, ettei reseptejä suinkaan tarvitse noudattaa - olenhan huikaisevan lahjakas soveltamaan. 

Vaikka olen luonnollisesti ylitsepääsemättömän nokkela kokkaaja, toisinaan egoni kokee pienen kolauksen ruokaviritelmieni mentyä pikemminkin päin mettää kuin maaliin. Epäonnistumisista ei kuitenkaan tässä kohtaa ole tarkoitus puhua. Eikä epäonnistumisia tietenkään keittiössäni ikinä koskaan milloinkaan tapahdu.

Illat ovat varsin otollista aikaa huikaisevan neronleimauspuuskan huipentumiseen. Eräänä iltana, kun olin tyhjentänyt varastostani viimeisen pestopurnukan, iski puuskahuuma ja päätin väsätä mössöä lisää. Pesto näet kuuluu olennaisesti jääkaappini varustukseen, sillä elämä ilman vihreää mönjää on kuin suklaarasia, josta parhaimmat suklaat on jo napsaistu ja tilalle on jäänyt vain surullinen ja pahalta maistuva marmeladiklöntti. Basilikaa ei varastossa ollut, mutta kaappien kätköistä löytyi pinaattia, kurpitsansiemeniä, sitruuna, neitsytoliiviöljyä ja avokadoa. Tuumasin, että moisilla aineksilla varmasti saa maittavan epäpeston kasaan.

Siitä se ajatus sitten hiljalleen muotoutui, ja niinpä virutin pinaatinlehdet, nostin tavarat pöydälle ja otin aineksista kuvan. Varoitus juonenpaljastuksista: lopputuloksesta tuli vallan mainio (leijun vieäkin onnistumiskuplassa). Eipä sillä, että olisin epäonnistuneista mössöistä rohjennut blogitekstiä raapustaa.


Pinaatti-avokadotahna

150 g tuoreita pinaatin lehtiä
2 kypsää avokadoa
1 - 1,5 dl (oliivi)öljyä
2 valkosipulinkynttä
1 dl kurpitsansiemeniä
puolikkaan sitruunan mehu
ripaus pippurisekoitusta

Kurpitsansiemeniä paahdetaan aivan lyhkäinen hetki pannulla ja niiden annetaan vetäytyä pienen tuokion ajan. Avokadot puolitetaan ja sisukset kipataan kulhoon. Mukaan heitetään virutetut pinaatinlehdet, silputut valkosipulinkynnet, oliiviöljy sekä mausteet. Lopuksi myös kurpitsansiemenet lisätään kipposeen, ja kaikki ainekset survaistaan sekaisin sauva- tai tehosekoittimella huolellisesti läpi. Valmis seos on tasainen ja kauniin vihreä töhnö.


Sitten vaan herkuttelemaan! Toki tahnan voi tunkea lasipurkkiin ja pistää jääkaappiin odottamaan syömistä - herkku säilyy hyvänä viileässä muutaman päivän, enintään noin viikon.

Tahna on herkullinen leivän tai vaikkapa näkkärin päällä, mutta sitä kannattaa hyödyntää myös pasta-annoksen väripiristyksenä tai vaikkapa juuresdippinä. Maultaan pinaatti-avokadomömmö on raikas, ja suosikkimausteita lisäilemällä saa sävyä herkutteluelämykseen. Seuraavalla kerralla ajattelin kokeilla sitruunan sijaan limeä, ja muiden siementen tai pähkinöiden lisääminen mössöön voisi toimia.

Tähän päättyy tahnakauden toinen osa. Ensimmäisen linssipitoisen tahnaosan pääsee lukaisemaan täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti